Hoogeberg IJmuiden

31 huurappartementen, waarvan 16 zorgappartementen voor demente ouderen, inclusief 3 gemeenschappelijke woonkamers en 3 ruimtes ten behoeve van dagbestedingcentrum voor ontmoeten, sport, spel en creativiteit

Over het project

Projectomschrijving

Het gebouw bestaat uit een begane grond, 1e, 2e en 3e verdieping. Een betonnen casco, en baksteen afwerking, Platowood Fraké gevelbekleding en leien, stripstalen balkon- en balustradehekwerken. Binnen het woningbouwproject is een deel gerealiseerd in het kader van kleinschalig wonen.

Kleinschalig wonen is een bijzondere woonvorm voor dementerende ouderen, anders dan een verpleeghuis. Bij kleinschalig wonen wordt er een unieke woonomgeving gecreëerd. De nadruk ligt op vertrouwen, comfort en veiligheid. Het doel is om dementerende ouderen zich thuis te laten voelen. Dit wordt onder andere tot stand gebracht door het feit dat ze bij kleinschalig wonen zowel alleen als samen met anderen wonen.

Hoe kan dat?
Iedere bewoner heeft namelijk zijn eigen plekje, een eigen appartement. Tegelijkertijd is er een gezamenlijke ruimte waar contact met andere bewoners kan plaatsvinden. Bij kleinschalig wonen is die ruimte namelijk een woonkamer. Die ruimte is erg huiselijk ingericht. Hierdoor vindt al het sociale contact tussen de bewoners plaats in deze gezellige kamer. Het is daardoor ook nog eens ongedwongen en spontaan. Net zoals thuis. Het is aan het eind van de dag erg belangrijk dat de oudere met dementie zich veilig voelt in de woning. De omgeving speelt daar een grote rol in. Door een woonsituatie te imiteren wordt de omgeving herkenbaar. Hierdoor is de kans groot dat een demente bewoner zich sneller thuis voelt in tegenstelling tot de onpersoonlijk sfeer van een verpleeghuis. Kleinschalig wonen kan daarom een goed alternatief zijn.

Rol Koppes Bouwkunde

- Uitvoeringsgereed Ontwerp
- Verhuurtekeningen

  • Opdracht: 31 huurappartementen, waarvan 16 zorgappartementen voor demente ouderen, inclusief 3 gemeenschappelijke woonkamers en 3 ruimtes ten behoeve van dagbestedingcentrum voor ontmoeten, sport, spel en creativiteit
  • Opdrachtgever: Woningbedrijf Velsen
  • Aannemer: Tervoort Egmond
  • Locatie: Trompstraat 200, IJmuiden
  • Architect: ZILT Architecten
  • Realisatie/uitvoering: 2013
- Slide image -
- Slide image -
- Slide image -
- Slide image -
- Slide image -
- Slide image -
- Slide image -
- Slide image -
- Slide image -
- Slide image -
- Slide image -
- Slide image -